Ниско потребление на ток спря част от енергийните мощности
Ниско потребление на ток спря част от енергийните мощности / снимка: БГНЕС

Заради ниското потребление на ток в страната и малкия износ част от производствените ни мощности са спрени. От Електроенергийния системен оператор (ЕСО) съобщиха, че ремонтираният хилядамегаватов 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да бъде натоварен изцяло след включването му в електроенергийната ни система.

В момента потреблението на ток се движи между 3000 и 4000 мегавата, а износът е около 600 мегавата. Това ниско потребление и малък и износ са и причината част от блоковете в някои от най-големите ни ТЕЦ-ове да не работят, казва изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов, цитиран от националното радио.

"Притесненията са, че при такова потребление производството, което можем да си позволим, трябва да отговаря на него, което ще рече, че евентуално биха могли да се наложат ограничения на производствени мощности. Такива в момента ограничения има, работят 4 от 8-те блока в "Марица Изток 2", два блока не работят и в " КонтурГлобал Марица Изток 3", каза той. По същата причина и 5 блок на АЕЦ "Козлодуй" ще заработи, но не с цялата си мощност.

Прогнозите водят до един извод, а той е, че може да се наложи непълно натоварване на блока на АЕЦ "Козлодуй", който по план трябва да влезе в паралел с електроенергийната система на 20 май. До 700 мегавата ще бъде максимумът на натоварването на ремонтирания блок, каза още Иван Йотов.

Източник: БГНЕС