Нинова: През последната година имаше хляб, нямаше зрелища
Нинова: През последната година имаше хляб, нямаше зрелища / снимка: БГНЕС
Корнелия Нинова
73092
Корнелия Нинова
Тотю Младенов
  • Корнелия Нинова
  • Тотю Младенов

През последната година имаше хляб, а не зрелища - така депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова описа социалната политика на правителството по време на дебатите по вота на недоверие във финансовата политика. Според Нинова вече има първите резултати от мерките за намаляване на младежката безработица. Освен това правителството е увеличило доходите на хората.

"Нямало хляб, а имало зрелища. Точно обратното. Нямаше зрелища, защото не го правим, това е начин на правене на политика. Не си падаме по зрелищния начин за правене на политика, а хляб имаше", каза от трибуната Нинова.

Тя каза, че са заложени 13 млрд. лв. за социален пакет, който е подпомогнал, макар и с малко, около 4 млн. българи. "Да, не сме решили всички проблеми,. Да, безработицата продължава да бъде проблем", призна депутатката.

Тя е изненадана от позициите на колегите си от ГЕРБ по два въпроса. По думите й младежката безработица е проблем от пет години и през 2013-а е започнал да намира своето решение.

"И вие бяхте част от това решение. Ние приехме ли промените, с които и вие одобрихте, че разходите, които бизнесът прави за стипендии на младите, ще бъдат намалени от облагаемата основа и че след това фирмите ще наемат тези млади хора на работа? Ние, законодателите и Министерският съвет свършихме ли си работата? Свършихме я. Ефект чакаме ли? Чакаме. Има ли вече първите стъпки и първият ефект? Има. Защо питате кога ще стартират новите мерки", попита Нинова.

Другата тема, по която позицията на ГЕРБ изненадва шефката на социалната комисия в парламента, е пенсионната реформа. "От 2009 година имаме непроменена позиция по пенсионната реформа и тя е една и съща - ранно пенсиониране, спиране на стаж и възраст, евентуалното му увеличаване с увеличаването на продължителността на живота и коренна разлика във философията на нашето и вашето виждане за реформа в този сектор", каза Нинова. Според нея от ГЕРБ искат намаляване на броя на пенсионерите на изхода на системата, вдигайки стажа и възрастта, а от левицата искат да увеличат броя на хората на входа на системата - тези, които работят повече, внасят по-високи осигуровки и да изсветлее сивата икономика, за да има повече приходи в НОИ.

От своя страна бившият социален министър Тотю Младенов заяви, че младежката безработица се увеличава и вече е над 30 на сто. Според него като цяло безработицата е много над официалната статистика. Младенов обвини кабинета и за спирането на пенсионната реформа.

Безработицата е над 13 на сто, а над 450 000 души са безработни. Младежката безработица през януари 2014 година е била над 30 на сто, а за по-малко от година заетите са със 105 000 души по-малко, каза бившият социален министър. "Къде са отишли тези 105 000 човека? Значи безработицата е много над 13 на сто, младежката безработица е много над 30 процента, а хората, които работят в сивия сектор, драстично са се увеличили", коментира Младенов.