Необходимо е развитието на трудовия потенциал според Тотю Младенов
Необходимо е развитието на трудовия потенциал според Тотю Младенов / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Повишаването на заетостта сред работниците на възраст от 55-64 години в България е сред основните цели на Стратегия "Европа 2020". Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в Ирландия. Той участва в двудневната неформална среща на министрите по социалните въпроси и заетостта, която се провежда в Дъблин, съобщиха от МТСП.

Заетостта и безработицата сред жените е по-ниска спрямо тази при мъжете, отбеляза Младенов. По данни на Националния статистически институт, през третото тримесечие на 2012 г. коефициентът на заетост на жените на възраст 55-64 г. е 42.6%, а на мъжете - 52%.

В третия семинар от работната програма Тотю Младенов представи визията на българското правителство относно ангажиментите за пазара на труда за по-възрастните жени, като постави акцент върху добри практики в тази сфера. Той представи национали мерки и програми за хора в предпенсионна възраст. В различните схеми по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" от началото на действието на проектите нововключените лица са 220 116, като от тях жените са 122 574 (или 56%).

За насърчаване на възрастните работници е необходимо европейските институции да продължат разработването на мерки, свързани с развитието на трудовия потенциал, каза Младенов.

Според него е необходимо насърчаването на ученето през целия живот, професионалното обучение на работното място, въвеждането на гъвкави форми на заетост и развитие на социалното предприемачество.

В петък министър Младенов ще се включи във втората пленарна среща на министрите. На форума ще бъдат обсъдени ролята на обществените службите по заетостта и аспекти на предложението за "Гаранция на младежта" с оглед подпомагане на целта за постигане на съгласие на препоръката на Съвета на Заседанието на ЕПСКО през настоящия месец.

Работното посещение на министър Младенов ще приключи със среща с български граждани в сградата на посолството на България в Дъблин.