розов домат
розов домат / ThinkStock/Getty Images
Липсата на достатъчно пазари, на които да реализират продукцията, е един от основните проблеми, пред които се изправят част от българските производители на домати. От това се оплакаха те по време на първия фестивал на розовия домат. Той се проведе в Княжеската градина пред паметника на Съветската армия и беше съпътстван от много атракции, музика и танци, съобщи БНТ.

Домат гигант във формата на сърце отгледаха в Родопите (СНИМКА)

Васил Стоилов отглежда 12 дка домати в Сандански. Въпреки възможностите за финансиране чрез държавна помощ или по европейски проекти, Васил предпочита да не кандидатства, защото процедурите му се струват прекалено тромави. За него и семейството му, с което от 15 години отглежда розови домати, основният проблем е реализирането на продукцията.

Според Васил Стоилов производителите са принудени да водят непрекъсната битка с конкуренцията на евтините вносни домати.
Производителят обаче е обнадежден за бъдещето си, защото вижда, че все повече хора избират и търсят българското. Освен да опитат български розови домати, посетителите на фестивала можеха да се включат и в направата на лютеница.

След слухове през 2016-а: Няма еврорегламент или проект за забрана от Брюксел на домата "Биволско сърце"

Една от атракциите на първия фестивал на розовия домат бе производството на един тон лютеница.