Над 40 млн. от преизпълнение на здравни вноски отиват в държавния бюджет
Над 40 млн. от преизпълнение на здравни вноски отиват в държавния бюджет / Sofia Photo Agency, архив
Над 40 млн. от преизпълнение на здравни вноски отиват в държавния бюджет
59792
Над 40 млн. от преизпълнение на здравни вноски отиват в държавния бюджет
  • Над 40 млн. от преизпълнение на здравни вноски отиват в държавния бюджет

Над 40 млн. лева от преизпълнение на здравни вноски ще бъдат прехвърлени към общия държавен бюджет. Това информира пред Дарик Пенка Георгиева от Българската асоциация за закрила на пациентите. Решението било взето след заседание на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. Според Георгиева нелепото в случая е, че 44 млн. лева, с които трябва да се изплатят разходи за лекарства за ноември, ще бъдат прехвърлени от бюджета за 2013 година, вместо да бъдат платени със средства от тазгодишните здравните вноски на българина.

Общо допълнителните средства, събрани от здравноосигурителни вноски тази година, са около 51 млн. лева, уточни Георгиева. От тях едва десет милиона ще бъдат изразходвани за болнична помощ, а останалите се прехвърлят към фискалния резерв: „Ние, от името на пациентските организации, считаме, че е неморално и незаконно да се прехвърлят финализирани отчетени плащания към бюджета за 2013-а, а тези 40 млн., които имаме от вноските на гражданите, да ги дадем да поддържат държавния бюджет. За това решение всеки член от Надзорния съвет носи наказателна отговорност ако някой сигнализира и направи разследване."

Георгиева допълни, че е коментирала случая с управителя на касата д-р Пламен Цеков. Той обаче отговорил, че няма достатъчно технологично време, за да прехвърли средствата: „Изваждането на тези 44 млн. като данни от системата, отнема точно пет минути. И отговорът „нямаме технологично време" е некоректен."

Предстои още утре пациентските организации да изпратят писмо до надзорния съвет на касата, с което да се освободят от наказателна отговорност: „Тоест, аз съм получила подкрепата на пациентските организации да се снеме от мен моралната и наказателна отговорност за това действие. Оттам нататък, който не спази и не изпълни това нещо, да си отговаря за себе си," категорична беше Пенка Георгиева.