Начисляват 8 кубика топла вода на месец, ако не отчетете парното
Начисляват 8 кубика топла вода на месец, ако не отчетете парното / ThinkStock/Getty Images

При неотчетен разход за топла вода, служебно се начисляват до 8 кубика на месец.
За да получат реална изравнителна сметка за парно отопление, клиентите трябва да осигурят достъп за отчет от 18 април до 31 май, съобщават от фирмата за топлинно счетоводство "Техем".

Първи данни за потреблението на клиентите през отоплителния сезон 2015/2016 за София ще бъдат предоставени след 20 май. Отоплителният сезон 2015/2016 е по-кратък и по-топъл от предходния, отбелязват от фирмата.

Съседи се надлъгват с фалшиви протоколи за парното

От 18 април клиентите могат да очакват посещение от служител за годишен отчет на уреди и водомери. Отчетната кампания в София ще продължи до края на май.

Традиционно всяка сграда ще има две възможни дати за посещение - в работно и в извънработно време.

Поради множеството почивни дни през май в графика за отчет не са предвидени посещения през Великденските празници, но за сметка на това има сгради, за които са планирани отчети през почивните дни около 24 май. Датите за посещенията ще бъдат достъпни на клиентския портал на фирмата след 20 април, както и чрез обявления във всяка топлофицирана сграда.

КЗК глоби топлинен счетоводител

Над 150 сгради - клиенти на "Техем", които са предпочели месечен отчет на уреди и водомери, не получават изравнителна сметка към "Топлофикация София". Тези сгради плащат месечно реалното си потребление за отопление и топла вода, а от тази година във фактурата към топлофикационното дружество се начислява и 1,20 лв. на разпределител и водомер за месечния отчет и сметка, които извършва "Техем".

източник: БТА