МОСВ предлага по-високи изисквания към пунктовете за вторични суровини
МОСВ предлага по-високи изисквания към пунктовете за вторични суровини / netinfo

Министерството на околната среда и водите подготвя нов меморандум с организациите за оползотворяване на отпадъци от опаковки за изграждане и функциониране на системите за разделно събиране. Първият беше подписан през май 2006 г. Това се налага, защото, въпреки регламентираните в първия документ изисквания и поетите ангажименти, все още в страната няма ефективно действаща система за разделно събиране на отпадъци, съобщиха от министерството.

В меморандума беше предвидено до 1 юни тази година в системите за разделно събиране да се обхванат 3 млн. жители, до края на 2007 г. – 4,5 млн. жители и до края на 2008 г. – 6 млн. жители. При извършените до момента проверки МОСВ отчита, че поставянето на контейнери в определен район, както и сключването на договори с общини не означава обхванато население, както се опитват да докажат организациите.

Необходимо е да се въведе чисто нов подход за отчитане на обхванатото население. Изпълнението на този критерий вече ще зависи от наличието на цялостен затворен цикъл – разделно събиране чрез контейнери, транспорт, сепариране, организирана система за оползотворяване на отпадъците. От МОСВ са категорични, че за създаване на реално действащи системи за разделно събиране за 2008 г. организациите трябва да инвестират 100 млн. лв.

В новия меморандум ведомството предлага въвеждане и на завишени изисквания към пунктовете за вторични суровини. Предвижда се тези, които не отговарят на изискванията на нормативната уредба и не притежават съответните разрешителни, да бъдат затворени в срок до 1 януари 2009 г. Ще се изисква складовият обем на закрито работно помещение на пункта да бъде не по-малък от 200 куб/м, с площ от 100 кв.м., както и наличието на електронна везна.