Министерството на отбраната иска още 11 млн. лв. в бюджета за догодина
Министерството на отбраната иска още 11 млн. лв. в бюджета за догодина / Sofia Photo Agency, архив

За минимум 11 милиона лева допълнително към бюджета си за 2017 година настоява Министерството на отбраната, за да бъде решен частично въпросът с недостига на кадри в армията. Незаетите вакантни места в момента са 5500, съобщи зам.-военният министър Десислава Йосифова.

Тя предупреди, че недокомплектът на армията вече е толкова голям, че съществува риск от инциденти, застрашаващи живота и здравето на българските военнослужещи. Средства за увеличение на заплатите на военните не са предвидени. Бюджетът за армията бе приет на първо четене в Комисията по отбрана със 7 гласа „за", 4 „против" и 1 „въздържал се".

Военни си купуват части за екипировката, призна ген. Матеев

Значителният брой незаети вакантни места в Българската армия остава основен проблем, а бюджетът за следващата година не предвижда мерки за привличане на кадри, заяви зам.-министър Йосифова. "Това води до нарушаване на боеспособността на отделните формирования, в това число и на декларираните формирования за НАТО, допълнително натоварване на останалия личен състав, съответно повишаване на риска от инциденти, застрашаващи живота и здравето на военнослужещите и е предпоставка за демотивация и напускане на подготвени специалисти", коментира зам.-министърът.

Разчетите показват неотложна необходимост от осигуряване на допълнителни средства за персонала през 2017 година за назначаване на поне 500 военни на вакантни длъжности, което изразено в числа е 10.9 млн. лв., каза Йосифова.

В проектобюджета за 2017-та е записано, че базата за определяне на възнагражденията за най-ниските длъжности в структурите на армията и въоръжените сили няма да се увеличава и остава 380 лв. От Министерството настояват базата да се обвърже с планираната за 2017 г. минимална работна заплата в страната - 460 лв.

Бюджетът за отбрана през 2017 година е 1 106 003 000 лева. Увеличението е със 78, 8 млн. лева. То обаче е предназначено за увеличение на осигуровките и на минималната работна заплата.

Ненчев: Военнослужещите трябва да бъдат амбицирани, така ще се развиват

В централния бюджет за инвестиционни проекти на МО за заделени 402 милиона лева - 31 млн. лева са за осигуряване летателната годност на самолетите МиГ 29, 200 млн. лева за придобиване на нов тип боен самолет и 171 млн. лева да придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за военноморските сили. Общо предвидените средства за отбрана през следващата година са 1,63 % от БВП.

Проектобюджетът бе приет на първо четене в парламентарната комисия по отбрана. Подкрепиха го депутатите от ГЕРБ и РБ, против бяха БСП и ДПС, АБВ се въздържаха.