/ ThinkStock/Getty Images
Министерство на финансите публикува промените в Наредба 18, които касаят подмяната на касовите апарати. Според измененията фирмите, които ползват фискален софтуер, ще получат отсрочка до края на септември за подмяна на фискалните устройства.
 
Отлагат със 7 месеца прилагането на наредбата за касовите апарати

От началото на октомври няма да се допуска едновременната употреба на касови апарати и софтуер за продажбите в един търговски обект. Регистрираните по ДДС компании, които не ползват софтуер, ще трябва да подменят касовите си апарати до края на март. Тези, които нямат регистрация по ДДС, ще трябва да го направят до края на юни.
 
До 29 март електронните магазини, стартирали дейност преди 29 декември 2018 г., трябва да подадат информация в Националната агенция за приходите (НАП) за електронните си платформи.
 
1500 касови апарати вече работят според новите изисквания

До края на този месец търговците на горива трябва да започнат да отпечатват на всяка касова бележка и дължимия акциз, ДДС и продажната цена на горивата. До края на юни те трябва да приведат в съответствие с изискванията електронните си системи за фискална памет.

Нова наредба на НАП може да доведе до колапс на икономиката, смятат търговци

Министърът на финансите Владислав Горанов подчерта преди дни, че ново отлагане на сроковете няма да има след вече направените отстъпки. До компромиса се стигна след среща на представители на бизнеса с премиера Бойко Борисов, след която бяха обявени сроковете за подмяна на фискалните устройства.