Местят блатните кокичета под зоркия поглед на Борисов
Местят блатните кокичета под зоркия поглед на Борисов / Sofia Photo Agency, архив

Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще открият днес Фуражно и складово стопанство за готови храни на селскостопански животни край Ямбол. Инвестицията е на стойност 2 273 504,18 лева.

Половината от средствата са вложение на собственика "Геомекс инженеринг" ЕООД, а останалата част e подкрепа по Програмата за развитие на селските райони. На откриването ще присъства и изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов, съобщиха от правителствената информационна служба.

Новоизграденото фуражно стопанство ще произвежда пълната гама от пълноценни фуражи за всички видове и категории прасета. Смеските са съобразени с техните потребности и ежедневни нужди и са с показатели, отговарящи на всички съвременни изисквания. Хранителните рецепти ще бъдат разработвани с помощта на специализирана компютърна програма. Предвидена е възможност за разработване на индивидуални рецепти и дажби с показатели и суровини, зададени от клиентите и съобразени с потребностите на отглежданите от тях животни.

Премиерът Борисов и министър Найденов ще открият и собствения свинеразвъден център на дружеството. Той също е изграден по ПРСР, като инвестицията е за над 3 млн. лева и е направена по всички изисквания на Европейския съюз. Внедрената системата за автоматично управление и контрол позволява технологичното оборудване да се управлява със софтуерна програма от персонален компютър, с която има възможност за постоянно следене на всички необходими процеси в свинеразвъдния център.

Премиерът Борисов ще провери и хода на строителството на ЛОТ 1 на АМ "Марица". Заедно с министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министър-председателят ще присъства и на преместването на популация блатни кокичета от трасето на магистралата, отбелязва БГНЕС.

Блатното кокиче е включено в Червената книга на България с категория рядък вид. С цел избягвайки критичните 50 метра от магистралата, където замърсяването е по-голямо, редкият вид ще бъде преместен на безопасно разстояние. АМ "Марица" е проектирана по най-добрите европейски практики за опазване на околната среда, като са предвидени сухи биокоридори и проходи за дребни бозайници, влечуги и сухоземни, прозрачни екранни съоръжения за птици, както и шумозащитни прегради.