Лансират идея съседите да определят процента сградна инсталация в сметката ни за парно
Лансират идея съседите да определят процента сградна инсталация в сметката ни за парно / снимка: MorgueFile.com
Лансират идея съседите да определят процента сградна инсталация в сметката ни за парно
50777
Лансират идея съседите да определят процента сградна инсталация в сметката ни за парно
  • Лансират идея съседите да определят процента сградна инсталация в сметката ни за парно

Съседите да определят какъв процент от сметката за парно да бъде за общите части - подобна промяна може да бъде направена в закона за енергетиката, съобщи депутатът от ГЕРБ Валентин Николов. Сред останалите промени в закона ще бъде задължително ежемесечно отчитане. Управляващите поеха ангажимент от следващия отоплителен сезон сметките за парно да бъдат по-ясни, така че потребителите да разбират какво пише на фактурата им.

В момента процентът за етажна собственост е различен за всяка сграда, определя се на базата на потреблението и зависи от броя на домакинствата, които ползват парно. Според депутата Валентин Николов от ГЕРБ не може тези, които са се отказали от услугата да не плащат нищо, но не бива и те да субсидират съседите си. Затова ще има законови промени. По думите на Николов единият от вариантите е етажната собственост да реши по какъв начин ще формира този процент сградна инсталация. Той допълни, че навсякъде в света са дадени големи права на етажната собственост.

Отговорът на топлофикационните дружества в лицето на шефа на плевенската топлофикация Валентин Терзийски: „Сега се опитват да ни накарат да възприемем, че купуването на автобус като семейно превозно средство е по-ефективно, отколкото да си купим лек автомобил".

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев каза, че има определени параметри, които се отнасят до общата инсталация като загуби и те са в проектната документация. Тази цифра може да бъде взета и приета от живущите в дадена сграда, стига те да я считат за справедлива, допълни той. Семерджиев изтъкна, че в много от сградите има предприети допълнителни реконструкции и е необходимо да се направи обследване.

Сред другите предложения е парното да се отчита всеки месец, а не веднъж годишно. Според Валентин Николов обаче проблемът е във високият процент сградна инсталация, който се плаща. Той смята, че може би трябва да се намали този процент, при условие че има голяма събираемост на сметките. Ежемесечното отчитане се одобрява и от топлинните счетоводители, и от топлофикациите.

Още икономически новини четете в Lev.bg