„Кремиковци” се ангажирал да изпълни задълженията към доставчиците
„Кремиковци” се ангажирал да изпълни задълженията към доставчиците / netinfo

Ръководството на „Кремиковци” е подписало декларация, с която се ангажира да продължи изпълнението на споразуменията с доставчиците БДЖ, „Булгаргаз” и НЕК, така че комбинатът да функционира нормално. Декларацията е подписана вчера в присъствието на министъра на икономиката Петър Димитров и представители на синдикатите.

Подписаната декларация би трябвало да гарантира ресурс и за заплатите на работниците в комбината, обясни за Дарик Росинка Генчева от Стачния комитет на Кремиковци. Но оттук нататък това не гарантира нито инвестиции, нито развитието на комбината, нито влагане на средства в екология, каза Генчева. Затова за момента, ако бъде така и ако бъдат изплатени заплатите на работниците, ще искаме от държавата да разреши докрай казуса „Кремиковци”. Очакваме тя да избере и да гарантира верния инвеститор, допълни представителката на Стачния комитет.

Според Генчева все още не са изплатени януарските заплати на част от работниците, а от 11-ти март тече срокът за превеждане на възнагражденията за февруари. Служителите на комбината обаче отмениха запланувания за утре протест пред Министерския съвет.

От понеделник продължаваме с тези митинги пред Централно управление и до три-четири дни бъдете убедени, че наистина ще предприеме такива действия пред Министерски съвет, за да попитаме в крайна сметка някой интересува ли се и ще реши ли окончателно проблема с „Кремиковци”, предупреди Росинка Генчева.