Комисията по бюджет и финанси одобри на второ четене бюджета за 2012 г.
Комисията по бюджет и финанси одобри на второ четене бюджета за 2012 г. / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Комисията по бюджет и финанси одобри на второ четене бюджета за 2012 г.
47683
Комисията по бюджет и финанси одобри на второ четене бюджета за 2012 г.
  • Комисията по бюджет и финанси одобри на второ четене бюджета за 2012 г.

Увеличение от 5 милиона лева за бюджета на Българската академия на науките (БАН) за следващата година. Това беше гласувано от бюджетната комисия в парламента по време на второто четене на държавния бюджет за 2012 г. Средствата трябва да бъдат осигурени от централния бюджет. Депутатите отхвърлиха предложение на опозицията за намаляване на бюджета на МВР с 30 милиона лева, които да бъдат насочени към академията на програмен принцип.

Предложеното пренасочване на 30 млн. лева от МВР към БАН беше аргументирано от депутата от ДПС Йордан Цонев, който обясни, че парите ще се използват само за проекти и научни изследвания. Това ще бъде тест за готовността на академията да се реформира и да изпълнява приоритети, посочени от правителството, допълни Цонев. По думите му това ще подпомогне и развитието на иновациите в Европейския съюз, което изостава значително в сравнение с Япония и САЩ.

Депутатите одобриха бюджетната рамка на закона за семейните помощи за деца. Тя предвижда запазване на размера на детските надбавки от 35 лева и определя размер от 189 лева за добавката за деца с увреждания, която вече е отвързана от минималната работна заплата.

Рамката на държавния бюджет за 2012 г. предвижда около 17 млрд. лева приходи и приблизително същата сума за разходи и трансфери.