Комисия решава за сделката с дюните следващата седмица
Комисия решава за сделката с дюните следващата седмица / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Комисия решава за сделката с дюните следващата седмица
60105
Комисия решава за сделката с дюните следващата седмица
  • Комисия решава за сделката с дюните следващата седмица

До края на следващата седмица трябва да има решение на междуведомствената комисия по скандала със сделката за дюните край Несебър. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след заседание на комисията, в което участваха и представители на екоорганизациите. Найденов обясни, че данъчната оценка на скандалните 29 дка земя край Несебър през 2009-та е била за 11 300 лева. „След като поех управлението, ние инициирахме промяна. Преписката е финализирана със заповед за продажба от декември 2012 година, а сумата на която е оценена, е 581 212 лева. Като се включат всички такси, стойността на сделката е 1 141 849 лева", обясни земеделският министър. Председателят на Управителния съвет на природозащитна федерация „Зелени Балкани" Тома Белев поиска хората да имат достъп до устройствените планове на терените и да се осигури по-голяма публичност на тези сделки.

Все още няма решение на междуведомствената комисия, която беше сформирана по нареждане на премиера Бойко Борисов и трябва да разследва скандала със сделката за апетитния имот от 29 декара дюни край Несебър. До този момент е ясно, че купувач на имота е Димитър Петров. Следва за по-малко от 24 часа препродаване на имота на близо четири пъти по-висока цена от тази, на която е купена земята. Според министър Найденов никъде в документите, които неговата заместничка Светлана Боянова е подписала за продажба, не е било описано, че става въпрос за пясъчни дюни.

Комисия решава за сделката с дюните следващата седмица
netinfo

Найденов обясни, че със заповед на кмета на община Несебър от 3 август 2008 година е одобрен Подробен устройствен план, в който тези проблемни 29 декара са включени като урбанизирана зона с цел застрояване.

„Госпожа Боянова подписва преписка и всъщност тя не е била единствената преписка... Административната процедура е такава, че в случая министърът или ако поради отсъствие на министъра подписва заместник-министър, той подписва преписки, които са готови, финални. Преди да подпише тя, има между 10 и 15 подписа на различни експерти", каза Найденов.

Комисия решава за сделката с дюните следващата седмица
netinfo

Според природозащитника Тома Белев, който алармира за започналото строителство край несебърските дюни, трябва да има прозрачност в процедурите за такива атрактивни имоти край морето. Белев обаче не влезе в подробности има ли нарушаване на българското законодателство при сключването на сделката и кой трябва да понесе вината. „За нас в случая е важно да се запазят тези дюни", категоричен е той.

Според експертите от отдел „Натура 2000" в Дирекция „Национална служба за защита на природата" към Министерство на околна среда и водите земите в Несебър попадат в защитена зона Ахелой – Равда, но в нея строителството е разрешено, ако няма отрицателно влияние.

Сделката с дюните бе сред темите в предаването „Кой говори". Тя бе коментирана от Катя Раковска от Световния фонд за дивата природа WWF, адвоката Свилен Овчаров, Андрей Ковачев от Зелени Балкани и Михаил Михайлов от Дирекция „Национална служба за защита на природата" в екоминистерството. Чуйте разговора в Radio.DarikNews.bg.