Кока-кола няма да финансира вече опити върху животни
Кока-кола няма да финансира вече опити върху животни / netinfo

Световният лидер в производството на безалкохолни напитки - Кока-Кола повече няма да финансира провеждането на опити върху животни. Това съобщи днес организацията за защита на животните PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), цитирана от К2Капитал.

В писмо до ръководството на PETA Кока-Кола посочва, че компанията не провежда опити върху животни, не финансира директно тестване на напитките си върху тях и моли всички свои партньори и изследователски организации да използват алтернативни методи, предаде БТА, като се позова на електронното издание.

По-рано този месец главният конкурент на Кока-Кола - компанията Пепси обяви, че се отказва от опити върху животни. Според вицепрезидента на PETA Брюс Фридрих "изявлението на Пепси помогна за ускоряване на решението на Кока-Кола".

Представители на PETA, която вече около година провежда кампания за промяна на методите на работа на Пепси и Кока-Кола, заявиха, че сега основна цел на работата им ще станат водещи компании от сектора на потребителските стоки като Алтриа и Юниливър.

Според Фридрих и двете компании са сред фирмите, допускащи "най-сериозни злоупотреби" спрямо животните и PETA възнамерява "да засили натиска" върху тях.

Алтриа и Юниливър все още не са коментирали въпроса.