Китай ще измести Германия от позицията на най-голям износител
Китай ще измести Германия от позицията на най-голям износител / netinfo
Китай вероятно ще измести Германия следващата година от позицията й на най-голям износител, предаде ДПА, като цитира прогнози на Федералното бюро за външна търговия (ФБВТ).

Очаква се, Китай, чийто износ през 2003 г. надмина японския, да изпревари тази година САЩ и следователно ще заеме второ място.

Благодарение на автомобилите и машиностроенето си Германия през последните години бе най-големият износител. Тази година обаче тя ще трябва да се съревновава с Китай за първото място.

Очакваният германски износ през 2008 г., който възлиза на 1,4 млрд. долара, вероятно ще остане доста след китайския. Според Герд Херкс, директор на ФБВТ, сред причините за напредването на Китай в класацията на световните износители са преките чуждестранни инвестиции в страната, производството на фалшификати на световни марки и подценеността на китайската валута.

От 1990 г. досега Китай израсна от "г-н Никой" в света на търговията до гигант със силни позиции в електрониката, облеклото и електрическите апарати.

Преките чуждестранни инвестиции в Китай за изиграли голяма роля за търговската експанзия на страната - почти 60 процента от износа идва от компании с чуждестранно участие.

В областта на машиностроенето Китай изпревари Великобритания и Франция и вече заема пето място след Германия, САЩ, Япония и Италия.

Герд отбеляза, че китайските производители държат 20 процента от машинния внос на Япония.