/ iStock/Getty Images
Цените на газа в Нидерландия и Великобритания спадат на фона на стабилните норвежки газови доставки за Европа и покачване на нивата на запълване в газохранилищата, въпреки спирането на руските потоци по газопровода "Северен поток-1", съобщи Ройтерс.

Цената на нидерландските фючърсни договори, с доставка през октомври, намаля с 16,15 евро до 196 евро за мегаватчас към 09:07 по Гринуич (12:07 бълг. време), докато цените на договорите с доставка ден напред - с 28,8 евро до 174 евро за мегаватчас.

Москва: Износът на руски газ за ЕС може да намалее до края на годината

Компанията за финансови услуги "Стандард Чартърд" (Standard Chartered) обяви по-рано през седмицата, че настоящата ситуация не е благоприятна за цени на нидерландските газови договори над 120 евро за мегаватчас. Анализаторите "очакват цените да се опитат да пробият психологическата граница от 150 евро за мегаватчас", което би представлявало първа стъпка към по-ниските стойности.

Норвежките заявки за газ за Европа се повишиха на дневна база, оказвайки натиск върху цените.

Анализаторите на "Рефинитив" (Refinitiv) оцениха като силен фактор за намаляване на цените на газа нарастването на вноса на втечнен природен газ през нидерландското пристанище Емсхавен. Европейските газови хранилища са запълнени на почти 85 процента от капацитета им, надхвърляйки целите на Брюксел.

Газовите потоци по тръбопровода Ямал-Европа в източна посока останаха на стабилни нива. Газопроводът "Северен поток-1" все още е затворен.

Айфеловата кула ще изключва осветлението по-рано, за да пести енергия

Очакват се продължаващи увеличения на нивата на съхранение (на газ) в целия ЕС. Пазарите са придобили по-голяма увереност, че няма да е необходимо задължително нормиране на потреблението на синьо гориво през задаващата се зима, при положение, че потреблението остане на обичайните си нива, посочват експертите на "Фич сълюшънс" (Fitch Solutions).
БТА