Какво пише в „досиетата КТБ”?
Какво пише в „досиетата КТБ”? / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

"Вече има присвоени средства от КТБ и едва ли войната тепърва ще бъде за ограбване на банката. Тя ще бъде за прикриване на следите на грабежа", коментира в "Събуди се" по Нова телевизия Гроздан Караджов от Реформаторския блок.

Правилната стъпка оттук нататък е да се извикат международни криминални експерти по финансово право, които да направят пълен одит на банката с годни доказателства. ДПС като партия ще бъде една от най-тежко потърпевшите след подобен одит, защото политическото й влияние формира банката КТБ, на мнение е Караджов.

И според доц. Николай Иванов, бивш шеф на Бюрото за финансово разузнаване, е нужен подобен одит.

"Струва ми се, че е доста трудно осъществимо отварянето на "досиетата КТБ", както иска президентът Росен Плевнелиев, тъй като банковата дейност се регулира от много закони", на мнение е доцентът.

"Ако искаме да отворим досиетата, трябва да видим кои точно - кредитните или досиетата на депозантите, защото това са две различни неща. Едното е, което са дали в банката, а другото - което са взели. Тук идва Законът за личните данни, както и доста други закони, които биха попречили на това", обясни доц. Иванов.

На въпрос дали е възможно да се стигне до голяма злоупотреба и сметките на КТБ да платят данъкоплатците, той коментира, че е възможно, защото много от схемите за пране на пари минават през кредитите. Според доц. Иванов всеки, който има влог по-голям от 100 000 евро, трябва да бъде проверяван.

"Президентът призова за отваряне на "досиетата КТБ", за да си гради имидж. Казаното от него е чист фойерверк и надуване на балон", на мнение е политологът Антон Тодоров.

Източник: NovaNews.bg