/ БГНЕС
Определените цени на електроенергията и на топлоенергията от 1 юли от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се основават на ясна икономическа логика. В своите решения енергийният регулатор се ръководи от четири основни принципа - прозрачност, устойчивост на решенията, законосъобразност и справедливост. Това заяви пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов след закритото заседание, което комисията проведе тази сутрин.
 
Той подчерта, че в ценовите си решения регулаторът стриктно прилага консервативен подход за недопускане на резки промени и отчита, от една страна възможностите на потребителите, а от друга - необходимостта от устойчиво развитие на дружествата в енергийния и газовия сектор.
 
Ще плащаме средно с 2% повече за електрическа енергия

"Сегашният състав на регулатора не допусна резки промени в определяните цени и през изминалите три години тяхното увеличение беше значително под ръста на средната, минималната работна заплата и пенсиите, както и под нивото на отчитаната от НСИ годишна инфлация", каза председателят на КЕВР.
 

БГНЕС


Иван Иванов увери, че регулаторът и занапред ще използва всички законови възможности, за да не допусне резки ценови промени за потребителите на електрическа и топлинна енергия.
 
Протест пред КЕВР срещу увеличението на цените на тока и парното (СНИМКИ)

Попитан как ще се отразят новите цени на топлоенергията на сметките на потребителите, Иван Иванов отговори, че топлата вода и топлинната енергия се ползват само от 15% от населението.
 
"В малките градове и в селата на България хората използват за отопление дърва, въглища и електроенергия. Затова най-важният показател е цената на електрическата енергия и се стремим тя да бъде минимално увеличена, но не трябва да допускаме да има тежки финансови затруднения на енергийните дружества", коментира председателят на КЕВР.
 

БГНЕС

 
Природният газ от 1 юли поскъпва 10,81%

Решенията на КЕВР за цените в секторите "Електроенергетика" и "Топлоенергетика" от 1 юли 2018 г. ще бъдат публикувани на интернет страницата на регулатора.