Липса на промоционални стоки, посочване на различни цени на опаковката на продукта и на щанда или маркиране на по-висока цена на касата от обозначената върху опаковката или на щендера. Това са сред най-честите нарушения, констатирани от Комисията за защита на потребителите.
 
Експеримент на КЗП и NOVA по повод  Международния ден на потребителя показа най-честите нарушения на търговците при обявяването на цените и провеждане на кампании за промоции и намаления. Със скрита камера експерти на Комисията и екип на телевизията влязоха в ролята на „тайни клиенти”.

Проверките за некоректни намаления продължават
 
„Този ден има смисъл, защото ние виждаме кои са основните капани, които ни дебнат в търговските обекти. Ние ще се постараем да стане ясно на хората как би трябвало да реагират и какво да направят, за да защитят правата си. Виждат се съвсем ясно едни от основните нарушения, които ние констатираме и в минали периоди сме се произнасяли със забрана за осъществяването им от различни търговци”, коментира Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

Мамят възрастни хора с матрак и наколенки с лечебни свойства
 
 „Такива инициативи ще помогнат на потребителите да се ориентират по-добре и ще респектират търговците, защото те виждат, че ние присъстваме на пазара заедно с потребители”, добави Маргаритов.
 
„Днес вратите на Комисията за защита на потребителите са отворени за граждани – те могат да дойдат със свои конкретни проблеми, като нашите инспектори биха могли да ги придружат в съответните търговски обекти и да извършат съвместна проверка по подобен начин на скритата камера, която направихме заедно с вашия екип”, каза още председателят на КЗП.