/ Sofia Photo Agency, архив
Изкупните цени на розовия цвят падат драстично и вече достигнаха 3,80 лв./кг. В началото на кампанията розовият цвят се е изкупувал на цена от 4,20 и 4,30 лв./кг. Това каза Зара Клисурова - председател на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслените култури.
 
Според нея тази година розоберът е малко по-различен от преходните, по простата причина, че ниските температури са забавили развитието на розовите насаждения. За разлика от минали година, когато розоберът започваше на 3-4 май, тази година първото бране бе след 15 май, каза още Клисурова. Като причини за това тя посочи и частичното измръзване, което е оказало влияние върху първите цветове - те са с деформации и по-леки.
 
Световен първенец сме в производството на розово масло

По този начин се създава възможност за еднакво развитие на пъпките, което по думите на Клисурова е довело до ниски добиви в първите дни и бум на цъфтежа след третия ден с прекалено много цвят.
 
Всичко това рефлектира и върху цената, твърди Клисурова. Тя добави, че в момента има достатъчно цвят, розоварните са затрупани със суровина и розопреработвателите си позволяват да "бутнат" цената на розовия цвят дори на 3,00 лв./кг. "Моето мнение е, че тази цена не е достатъчна за розопроизводителите, защото липсата на работна ръка ги принуждава да дават висока надница на розоберачите", коментира тя.
 
Българското розово масло влезе в защитения списък на ЕК

Според изчисленията й при изкупна цена от 3,00 лева и при цена 1,20 лв./кг на берач за производителите остават по 1,80 лева и като се извадят разходите им на тях остават някакви стотинки. По думите й коментарите за това са еднозначни - по-добре да си берач и да си получиш чисти парите, отколкото целогодишно да се грижиш за насажденията и накрая да получиш стотинки.

Зара Клисурова добави, че по неофициална информация се очаква изкупната цена да достигне до 2,70-2,80 лв./кг. По думите й ако това стане тази кампания няма да бъде успешна за розопроизводителите. Тя обяви, че след последните разговори с тях, те са категорични, че ако цената продължи да пада спират беритбата и в розоварните няма да влезе повече нито един розов цвят.
 
След това предупреждение те очакват розопреработвателите да се вразумят и да помислят и за земеделските производители като дадат една разумна цена, която според експертите в бранша е над 4,00 лв./кг.
 

Sofia Photo Agency, архив


Едва 0.1% от произведеното в България розово масло остава у нас

Председателят на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслените култури каза още, че ще продължат да настояват пред Министерството на земеделието и храните за преференциални плащания за маслодайната роза. Искането е те да бъдат изравнени с останалите земеделски стопани, което по думите й ще покрие част от разходите и така стопаните могат да си позволят и по-ниска изкупна цена.
 
На територията на община Карлово розовите масиви са между 6000 и 6500 дка, като заради добрите приходи през последните години в момента се създават много млади насаждения.
БТА