Едва 0.1% от произведеното в България розово масло остава у нас
Едва 0.1% от произведеното в България розово масло остава у нас / БГНЕС

Миналата година реколтата в родното розопроизводство е била най-слабата от десетилетия, отчитат от бранша. "Миналата година беше абсолютен крах за розопроизводството - реколта с 60 на сто под обичайното, не беше имало от 30-40 години назад", казва пред БТА Филип Лисичаров, производител и председател на бизнессдружението "Българско розово масло".

Борбата със сивия сектор и безхаберието на държавата са основния проблем и спънка пред развитието на бранша, смята той.

България изнася ликьор от рози и розова ракия, но вкусът у нас остава непознат

Лисичаров твърди, че делът на сивата продукция в розопроизводството е 90 процента, а продуктите на българския пазар с марката на българската роза са 99 на сто чиста химия. В страната ни липсват елементарни регламенти за контрол при производство и при изкупуване, твърди крупният производител.

Розата е уникален продукт оценен във Франция, в Япония, в САЩ, но не и в България, макар да се наричаме "страната на розите", коментира Лисичаров. Той посочи, че в България остава 0,1 процент от произведеното у нас розово масло. Всичко останало се изнася - за Франция, Япония, Тайван, Корея, Китай и САЩ основно. За Европа бих отличил Германия и Швейцария, каза още Филип Лисичаров.