Инвестират 61 млн. в екологични проекти
Инвестират 61 млн. в екологични проекти / БГНЕС, архив

"Над 61 млн. лв. ще бъдат инвестирани в екологични проекти", обяви в Горна Оряховица министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Средствата са събрани от такси и санкции и ще бъдат насочвани чрез Предприятието за управление на дейностите за опазване на околната среда.

Парите ще бъдат инвестирани в отстраняване на проблемите в критични места, важни за населените места и гражданите", обясни Василева.

По думите й през последните две години в област Велико Търново са влезли близо 6,5 млн. лв. от ПУДООС.

"Това е национално финансиране, допълващо европейското. През миналия програмен период по ОП "Околна среда" бяха реализирани огромни по мащаб инвестиции. Приключените в региона проекти възлизат на общо 131 млн. лв. Това са значими инвестиции, осигуряващи чисти води, качество на живот, възможности за развитие на бизнес, привличане на инвестиции и развитие на туризма", посочи екоминистърът.

Премиерът Бойко Борисов и министър Ивелина Василева бяха в Горна Оряховица, където бе реализиран екопроект за близо 1,5 млн. лв. Със средствата бе изградена канализационна мрежа на няколко ключови улици. Според министъра инвестицията е малка по мащаб, но изключително важна за хората.

"Това е част от инициативите, които стартирахме с кмета Добромир Добрев по време на мандата на премиера Бойко Борисов. Ще реализираме подобен проект и в Долна Оряховица, в горнооряховския квартал "Гарата" пък ще бъде изграден водопровод. Там тръбите са положени в периода 1942-1943 година", добави Василева.