/ БГНЕС
Това предупреждава председателят на КЕВР Иван Иванов
Председателят на КЕВР Иван Иванов
98579
Председателят на КЕВР Иван Иванов
  • Председателят на КЕВР Иван Иванов
Има риск за увеличение на природния газ от 1 октомври. Това зависи от цената на суровия петрол на световните пазари. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Днес в сградата на държавния регулатор се провежда обществено обсъждане по искането на "Булгартрансгаз" за повишаване цената на природния газ.

Ще плащаме средно с 2% повече за електрическа енергия

Той поясни, че на 10 септември очаква да получи окончателното заявление за цени от страна на "Булгаргаз". В момента газовата компания прогнозира увеличение на цените на природния газ за последното тримесечие на тази година с около 15%. Искането се мотивира с очакваните по-високи доставни цени на природния газ от внос, по-високия курс на долара спрямо лева и по-ниската от разходите за доставка цена на суровината през третото тримесечие.

От 1 юли природният газ поскъпна с 10,81%

Енергийната комисия ще се съобрази с направеното заявление, но то ще бъде щателно анализирано и проверено от страна на експертите и до края на септември Комисията ще се произнесе каква ще бъде цената на природния газ за последното тримесечие, увери Иванов.

Председателят на КЕВР обяви още, че със сигурност ще има повишение на цената на природния газ, но не пожела да коментира точно с колко. "Възможностите на Комисията са силно ограничени, преди всичко трябва да проверим начина, методиката на изчисленията и да намерим дали предложената цена е в съответствие с договора, който има между "Газпром-Експорт" и "Булгаргаз", за доставка на природния газ", разясни Иванов. Той допълни, че движението на цените на суровия петрол и на курса на долара са в неблагоприятна посока.

Гражданите да могат да оспорват цените на тока, парното и газа, иска омбудсманът

Иван Иванов посочи, че ако се наложи увеличение на парното, то ще стане в началото на отоплителния сезон. Той изтъкна, че КЕВР има много повече инструменти за въздействие върху цената на тока, но не и върху цената на природния газ, която от своя страна оказва влияние върху цената на топлинната енергия.

Председателят на енергийната комисия изтъкна, че ако има значително увеличение на цената на природния газ, това автоматично ще повлияе и на цената топлинната енергия. Иванов не пожела да прогнозира точно в какви граници ще бъде увеличението на цените на парното.
БТА