Хората в „Кремиковци” пак ще протестират, ако не си получат заплатите до дни
Хората в „Кремиковци” пак ще протестират, ако не си получат заплатите до дни / снимка: Sofia Photo Agency

Кремиковските работници ще излязат на протестен митинг от понеделник, ако до петък не им бъдат изплатени заплатите за август и септември и ако комбинатът не бъде захранен със суровини. Това заявиха лидерите на двата синдиката в „Кремиковци” по време на днешния празник на българския металург и 45-годишнината от създаването на комбината. По думите им украинската компания „Смарт груп” е заявила официално интереса си към целия комбинат на среща с премиера Сергей Станишев и представители на Министерството на икономиката и енергетиката.

Освен украинската компания интерес да оперира с „Кремиковци” е заявил бившият директор на комбината Валентин Захариев. Според синдикатите той не е желан в „Кремиковци”, така както и виновните за източването на комбината от 99-та година досега. Сезирали сме прокуратурата с над 30 документа, обясни Людмил Павлов.

„От седем месеца прокуратурата боксува на едно място. Вие разбирате, че всеки, който си плаща, не го търсят. Този, който си плаща, и пише реалността, него го викат да го разпитват. Това се получава”, каза Людмил Павлов.

Синдикатите са започнали срещи с парламентарно представени партии за намиране на решения за Кремиковци. Лидерите им настояват за незабавно осигуряване на суровини и възобновяване на работата на производствените мощности в комбината.

Аз съм убеден, че догодина за Деня на металурга кремиковските работници ще си вземат редовно заплатите, няма да има забавяне и хората ще са доволни, че работят в „Кремиковци”, каза Людмил Павлов. „Всички гробокопачи на „Кремиковци” ще бъдат надживени от „Кремиковци”, каза пък Васил Яначков.