Големи банки в Европа отчитат тежки три месеца
Големи банки в Европа отчитат тежки три месеца / netinfo

Големи банки в Европа обявиха загуби за третото тримесечие, в края на което световните финансови пазари преживяха силни трусове.

Френската банка Societe Generale („Сосиете женерал”) обяви спад на печалбата си до 183 млн. евро за периода юли–септември тази година. За третото тримесечие на миналата година банката е обявила печалба в размер на 1,2 млрд. евро, като за драстичния спад от над 80 на сто са виновни загубите на финансовата институция, свързани с фалита на американската Lehman Brothers („Лемън брадърс”) и други отписвания.

Германската банка Commerzbank („Комерцбанк”) обяви чиста загуба от 285 млн. евро за третото тримесечие. Банката обяви, че ще се възползва от финансова инжекция от 8,2 млрд. евро от държавата.

Ударът на британската банка HBOS, нанесен й от рискови активи и заеми, достигна 5 млрд. паунда. Банката-купувач на HBOS - Lloyds TSB („Лойдс Ти Ес Би”), предрича силен спад на печалбата си.

Lloyds TSB предложи да купи HBOS чрез сделка с посредничеството на държавата, след като банката пострада сериозно от световната финансова криза и спада на британския пазар за недвижими имоти.