Евродепутат ни поставя условия за усвояване на пари за АЕЦ „Козлодуй
Евродепутат ни поставя условия за усвояване на пари за АЕЦ „Козлодуй / снимкa: Sofia Photo Agency
Евродепутат ни поставя условия за усвояване на пари за АЕЦ „Козлодуй"
26526
Евродепутат ни поставя условия за усвояване на пари за АЕЦ „Козлодуй"
  • Евродепутат ни поставя условия за усвояване на пари за АЕЦ „Козлодуй"

Депутатът от групата на Зелените в Европейския парламент Ребека Хармс ще постави условия пред България за усвояване на част от компенсационните пари за АЕЦ „Козлодуй". Хармс, която е докладчик по въпроса с 300-те милиона евро, отпускани от Европейския съюз на България за справяне с последствията от затварянето на блокове от I до IV на централата, ще внесе искането си за гласуване в пленарната зала.

Хармс предлага 120 млн. евро да бъдат използвани за стартиране на процедури за намиране на дълготрайно решение за съхраняване на отработеното ядрено гориво. Тя също е категорично против строежа на АЕЦ „Белене".

„Много съм критична към тези планове и се зарадвах, че германската компания РВЕ няма да инвестира в АЕЦ „Белене". След посещението ми в Белене разбрах, че това място, за което има висок риск от земетресения, не е подходящо. България трябва да решат бъдещето на централата, но от гледна точка на риска не трябва да има реактор на такова място. Важно е да се каже също, че сега не се води дебат дали ЕС трябва да помогне на България с пари за извеждането от употреба на блокове от I до IV - убедена съм, че тази финансова помощ е необходимо. Но смятам, че стратегията за ядрените отпадъци трябва да се премисли отново", обясни тя пред Дарик.

Цялото интервю може да прочетете ТУК.