ЕС може да преразгледа решението си за реактор в Литва
ЕС може да преразгледа решението си за реактор в Литва / netinfo

Според президента на Литва Валдас Адамкус Европейският съюз може да преразгледа решението си за удължаване на срока за експлоатация на реактора в АЕЦ "Игналина", който трябва да бъде закрит до края на следващата година.

По думите на Адамкус има "първи окуражаващи сигнали", че Брюксел вече обмисля да преразгледа някои от точките в предприсъединителните споразумения с Литва. Съгласно тях страната закри единия си реактор през 2004 година - годината, когато Литва стана член на ЕС, а вторият трябва да бъде спрян до края на 2009 година.

"Игналина определено не представлява непосредствена заплаха, даже и ако става дума за функционирането й до 2015 или 2020 година", каза президентът на Литва. Адамкус отбеляза, че въпросните окуражаващи сигнали още не са официално обявени и затова няма да уточнява кой е техният източник. Той обаче изрази увереност, че някои въпроси по темата все още остават открити.

Литовското правителство възнамерява да построи нов модерен реактор, но през периода между спирането на втория блок на "Игналина" и построяването на новия реактор Литва може да бъде принудена да внася ток от Русия и Беларус.