Electrabel и RWE Power с предварителни обвързващи оферти за АЕЦ „Белене”
Electrabel и RWE Power с предварителни обвързващи оферти за АЕЦ „Белене” / снимка: БГНЕС

Крайният срок за подаване на предварителни обвързващи оферти от кандидатите за стратегически инвеститор в проекта АЕЦ "Белене" изтече с приключването на работния ден, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

Двете компании – белгийската Electrabel и германската RWE Power бяха одобрени от НЕК като предпочитани кандидати в процедурата "Покана за заявление на интерес за стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене". В посочения срок двете

дружества са подали своите предварителни обвързващи оферти в НЕК. Предстои подробно разглеждане на офертите и преговорен процес с кандидатите.

Проектът за изграждане на АЕЦ "Белене" е приоритетен за българското правителство. Общо 51 процента от собствеността е държавна, а изборът на стратегически инвеститор е за останалите 49 на сто.

В началото на юни бе подписан договор между НЕК и БНП Париба за началото на дейностите по структуриране на финансирането на проекта АЕЦ "Белене".

България получи положително становище на Европейската комисия, че нотифицираният по силата на Член 41-44 на Договора за Евратом инвестиционен проект за АЕЦ "Белене" изцяло съответства на принципите на Договора за Евратом. В положителното си решение ЕК коментира, че инициативата е принос за дългосрочната сигурност на доставянето на електроенергия за ЕС, произведена при ниски емисии на парникови газове, отбелязват от МИЕ.

В становището на ЕК е посочено, че избраната технология за строежа на централата включва подобрена защита срещу външни опасности като например земетресения.