Eкшън план се бори с ефекта на финансовата криза върху туризма ни
Eкшън план се бори с ефекта на финансовата криза върху туризма ни / netinfo

Държавната агенция по туризъм ще изготви до две седмици план за действие срещу ефекта от финансовата криза върху туристическия сектор. Това съобщи председателят на ведомството Анелия Крушкова след заседанието на Националния съвет по туризъм.

След изготвянето на екшън плана той ще бъде допълнен от работещите в сектора, обясни Анелия Крушкова. Според нея трябва максимално да се възползваме от факта, че сме евтина дестинация и хората ще заложат на почивка по-скоро на подобно място, ако доходите им намалеят.

„Свиването на работната сила и намаляването на заплащането на работната сила в Западна Европа неминуемо ще се отрази върху избора на туристическа дестинация. Въпросът е как да направим така наистина, че България да бъде във фокуса на избора на туристи, които ще спестят по-скоро от своите пари, отколкото да ги похарчат”, каза председателят на ДАТ.

Няма да може да се засили значително рекламата на България през следващата година, защото бюджетът за това няма да бъде по-голям, припомни Крушкова. Тя представи изследване на Ноема за летните почивки. То показва че и българите, изкарали ваканцията си у нас, и чужденците препоръчват по-голяма чистота, по-приятелски настроен персонал и по-добра инфраструктура.

64 процента от чужденците и 65 на сто от българите през изминалото лято са напълно доволни от почивката у нас. 67 процента от чуждите туристи и 65 на сто от българските приемат България за сигурно място. При среден престой от 9 дни чужденците харчат по 20 евро на ден, като за пакетния престой са платили 256 евро. При българите, които ползват пакетна услуга, средният престой е 4-5 дни, което излиза 180 евро и се харчат около 20 евро на ден допълнително.