ЕК ни налага 13 млн. лв. глоба за САПАРД
ЕК ни налага 13 млн. лв. глоба за САПАРД / снимка, архив: Sofia Photo Agency

Европейската комисия налага 13 млн. лв. глоба на България за 2008 г. заради забавяне от предишното правителство при изпълнение на екшън плана за размразяване на парите по програма САПАРД, съобщават от Държавен фонд „Земеделие”.

”Писмото за това дойде днес, когато от БСП отправиха нелепи обвинения за несвършена работа именно по време на тяхното управление”, е обявила изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Калина Илиева по повод дадената пресконференция в парламента от представители на Българската социалистическа партия.

Предприсъединителната програма САПАРД бе отблокирана и успешно приключена в края на 2009 г. в резултат от усилията и работата на новото ръководство на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ). Само за месец новосформираният екип в ДФЗ успя да размрази спрените пари по САПАРД и до края на декември всички коректно изпълнени проекти по програмата бяха изплатени, е заявила още Илиева. Само за периода от 14 септември 2009 г., когато парите по програмата бяха отблокирани до 31 декември 2009 г. са подписани плащанияа по 185 проекта за 82.3 млн. лв., допълни Илиева, цитирана в съобщението.

Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. е една от най- успешно прилаганите и с най- голяма усвояемост програма в България в момента, е добавила още Илиева. Като посочи, че близо 47на сто от разплатените средства по оперативните програми на ЕС се падат именно на ПРСР. В рамките на целия период на прилагане на програма САПАРД са одобрени и подписани договори по 3509 проекта, като общата стойност на одобрената субсидията по тях е в размер на 1 375 603 321 лв. От тях към 31 декември 2009 г. по програмата са изплатени всички коректно изпълнени, реализирани в определения срок и отговарящи на заложените изисквания и процедури 2602 проекта. Общо усвоените средства по САПАРД са 877 976 450 лв.