ЕК готова да преразгледа проекта за реформа във винопроизводството
ЕК готова да преразгледа проекта за реформа във винопроизводството / снимка: БГНЕС

Европейската комисия изрази готовност да преразгледа две особено оспорвани точки от своя проект за реформа в винопроизводителния сектор в ЕС - либерализацията на правото за засаждане на лозя и забраната за прибавяне на захар към гроздовата фира преди ферментацията.

"Не виждам защо да не се даде доказателство за добра воля при условие, че запазим основата на реформата", каза еврокомисарят по земеделието Мариан Фишер Боел в Брюксел след съвещание на европейските министри на селското стопанство, предаде БГНЕС, като се позова на АФП.

Нейният проект, който бе представен през юли, търси решение на кризата в европейския винопроизводствен сектор, който е постоянна жертва на свръхпроизводство заради конкуренцията на вина от Калифорния, Австралия, ЮАР, Латинска Америка.

Една от особено оспорваните точки е тази, която предвижда пълно либерализиране от 2014 г. на правата за засаждане на лози, за да се окуражи индустриализирането на сектора и адаптирането му към нуждите на пазара. Мариан Фишер Боел заяви, че едно отлагане с "една или две години" на тази крайна дата няма да бъде катастрофално.