Дора Янкова: Общините трябва да получат речната инфраструктура
Дора Янкова: Общините трябва да получат речната инфраструктура / netinfo
Общините трябва да получат речната инфраструктура, която да им се предостави като права и отговорности, в това число и с бюджет. Тази идея лансира в интервю за Дарик кметът на Смолян Дора Янкова. Според нея така местната власт ще стопанисва по-добре речната система и ще може да кандидатства за пари от еврофондове, за да направи тази инфраструктура по-сигурна.

Дора Янкова даде пример със Смолян, като каза, че през града протича река Черна, реката тече през центъра на града и е 10 км. Пресича се и от река Бяла, която е 2 км в самия град. Тоест имаме 12 км речна инфраструктура, обобщи Янкова. Не можем ние да бъдем в постоянен диалог дали Басейнова дирекция, дали общината дали РИОСВ или Министерството на държавната политика по бедствия и аварии и затова аз призовах правителството да направим междуведомствена комисия – такъв разговор започна преди година с премиера Станишев и с министър Емел Етем – за това, че нека се признае речната система като градска инфраструктура, по която ние да можем да кандидатстваме по оперативните програми на европейските фондове и в това число както заделяме средства за пътища, за улици, в бюджета ние да сложим и тази инфраструктура, обясни Янкова. Иначе ще бъдем всеки път с ботушите, с мърморенето, с наводненията и с едно статукво, което на никой не е удобно, каза Янкова.

В нашия град, в критичните места ние трябва да завишим подпорните стени, които ограничават реката. Давам си сметка, че това ако го направя за 12 км., това ще бъде бюджета на цялата община. Но ако го правим стъпка по стъпка всяка година, малко по малко, ние ще имаме възможност да изграждаме една качествена инфраструктура , която да ни дава едно спокойствие, защото няма как да чакаме на 40-те или 50-те милиона на Министерството на Емел Етем, тези пари са ни крайно необходими за друга, заяви Дора Янкова.