Договориха увеличение на осигурителните прагове в миннодобивния бранш
Договориха увеличение на осигурителните прагове в миннодобивния бранш / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Договорено е увеличаване на минималните осигурителни прагове в миннодобивния бранш с 3 до 5% с работодателите, членуващи в Минно-геоложка камара. Това съобщи в Перник Валентин Вълчев - председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите в КНСБ. По думите му документите вече са депозирани в Министерството на труда и социалната политика.

Като благоприятна за рудодобива определи Вълчев 2012 г. Той очаква увеличаване на работните места в отрасъла и запазване на съществуващите във въгледобива.

Средната работна заплата в миннодобивния бранш е 1156 лв., уточни Вълчев. Според него в „Мини Марица Изток” средното възнаграждение е чувствително по-високо от това в страната. Много добри заплати получават и миньорите в „Горубсо”-Мадан, похвали се Вълчев.

Почти всички централи, които работят с местни въглища, вече са съоръжени със сероочистни инсталации, или такива съоръжения са в процес на изграждането им, твърди синдикалистът. По данни на КНСБ през миналата година централите, ползващи български въглища, са произвели 45-50 на сто от общото количество електроенерегия. Очаква се с влизането в експлоатация на сероочистните инсталации добивът на въглища у нас да нарасне, отбелязва БТА.

В миннодобивния бранш има около 30 000 заети, които дават около 5% от брутния вътрешен продукт от порядъка на 2,3 млрд. лв., посочи още Вълчев. Чрез свързани фирми отрасълът ангажира около 120 000 души Валентин Вълчев гостува днес на миньорския празник в Перник, който се отбелязва в последната неделя на август.