Данък Такси мина през бюджетната комисия на първо четене
Данък Такси мина през бюджетната комисия на първо четене / снимка: Dariknews.bg, Виктор Кадири

Да се въведе патентен данък за такситата от следващата година предлагат депутати от ГЕРБ. Новият данък ще се определя от общините, като може да бъде в диапазона между 400 и 1000 лева за таксиметров автомобил.

Идеята получи одобрение на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Част от таксиметровите водачи обаче се обявиха категорично против въвеждането на патентен данък и заявиха, че готвят протести срещу приемането на готвените промени.

Според депутата от ГЕРБ Менда Стоянова ще бъде по-добре и за общините, и за таксиметровите водачи, ако се плаща еднократен патентен данък. "Предложението е този размер да бъде от 400 до 1000 лева годишно, като всяка една община съобразно условията, които има, може да определи конкретния размер. В момента минималната заплата е 360 лева, което практически означава, че всеки работещ на тази заплата внася 400 лева данък в държавата. Така че минимумът, който трябва да внасят съответните превозвачи, е 400 лева", каза тя.

Ново предложение: До 1000 лева патентен данък за такситата

Таксиметровите водачи обаче не са съгласни да плащат патентен данък. Председателят на Асоциацията на таксиметровите шофьори Георги Ряпов е категоричен, че това предложение ощетява бранша и го поставя в неравнопоставено положение спрямо всички останали сектори. "След като за нас ще има данък "Такси" защо няма за никой друг подобни такси в този закон. Да има такса "Камион", да има такса "Автобус". Ще бъде въведен данък в някакъв размер, който ние трябва да плащаме предварително. Попитах "Вие ли ще ми давате заплатата и ако ще ми давате заплатата, вземайте ми и данъка". Обаче след като не ми се дава заплатата от тях, а аз трябва да я изкарам и не се знае дали ще я изкарам, искам да плащам като всички нормални фирми в България", каза той.

Според Ряпов не е изяснен и въпросът как и колко ще се плаща, ако едно такси не работи през цялата година. Много въпроси остават неизяснени и за таксиметрови водачи в столицата. Всички обаче са категорични, че патентният данък ще оскъпи налозите, които плащат сега. Таксиметрова шофьорка посочи, че управлява колата си сама и според нея не е редно да плаща един и същ данък със свои колеги, чиито коли са с двама водачи. "Ако е само патентен данък, добре, стига да не удари тавана от 1000 лева, което е немислимо", каза тя. Според шофьори на таксита данъкът трябва да е "нещо нормално" - 400 лева, за да могат и те да имат облага, и да си плащат данъците. Таксиджии в София обаче смятат, че данъкът за тях ще е най-високият в страната, защото карат в столицата.

Копърките изчезват със законови промени

Таксиметровите водачи в Пловдив са в стачна готовност и ще излязат на протест, ако предложението за патентния данък бъде прието. Намерение за протестни действия има и сред водачите в София.