Копърките изчезват със законови промени
Копърките изчезват със законови промени / снимка: Dariknews.bg, архив
Копърките изчезват със законови промени
80540
Копърките изчезват със законови промени
  • Копърките изчезват със законови промени

Законови промени слагат край на такситата копърки. По думите на депутатът от ГЕРБ Иван Вълков чрез промените ще се постигне по-голяма равнопоставеност при таксиметровите водачи и ще се повиши контролът върху такситата. Сега действащите разпоредби позволяват на шофьорите да извършват таксиметрови услуги от името на по-големи фирми с регистрация, но за собствена сметка. Така при установено нарушение санкция понася само конкретният шофьор. От таксиметровия бранш пък предлагат да се въведе патентен данък, който да се плаща вместо останалите данъци с цел отпадане на кухите фирми.

Равнопоставеност между такситата, по-строг контрол и край на копърките по улиците са очакваните резултати от готвените промени в Закона за автомобилните превози, каза депутатът Иван Вълков.

Таксита с тройни тарифи мамят клиенти (ВИДЕО)

„Към настоящия момент тази дейност могат да упражняват търговци, които имат удостоверение за регистрация и лица, които са вписани към съответните такива удостоверения на такива търговци, но те не притежават това удостоверение. Това създава проблем при контрола", каза Вълков.

В момента при извършено нарушение може да бъде санкциониран само конкретният водач, но не и фирмата, за която работи, което осигурява вратички в закона, уточни Вълков. За да се сложи край на кухите таксиметрови фирми, които не плащат данъци и осигуровки, от бранша имат и свое допълващо предложение, каза Кирил Ризов от Съюз "Такси". А именно да се въведе годишен патентен данък.

Шеф на „копърки": Господари на ефира оставиха 90 шофьори без работа

„Еднократен годишен данък в размер примерно 500 лева, плащан на две, три или четири вноски и със стикер, както е след плащането на съответната вноска по застраховка. Което означава - първо плащаш, после караш като такси. Така решаваме въпроса с кухите фирми - те се ликвидират веднъж и завинаги. Така държавата е доволна, браншът отива в бялата икономика, защото всичко се плаща", обясни Ризов.

Размерът на патентния данък ще бъде определян от съответната община. За сметка на него обаче ще отпадне плащането на ДДС и други данъци.