ДАНС проверява сделката за Цигарена фабрика Пловдив
ДАНС проверява сделката за Цигарена фабрика Пловдив / netinfo

Държавната агенция за национална сигурност проверява сделката за продажбата на Цигарена фабрика Пловдив, разбра Дарик. Пред Дарик бизнесменът Георги Гергов потвърди, че днес е давал показания пред служителите на агенцията във връзка със съмнения, че при сключената на Българска фондова борса сделка на 17 юли продавачите са изпуснали възможността да вземат за предприятието цена, по-висока с 5 млн. лв. Прокуратурата също е наложила запор на сделката. Извършваме проверка, потвърди пред Дарик радио прокурор Николай Кокинов от Софийска градска прокуратура.

Междувременно Комисията за финансов надзор също започна проверка на сделката, при която пловдивската фирма "Сигма Консултинг" ООД придоби 78% от капитала на Цигарена фабрика Пловдив. Репортерска проверка установи, че офисът на дружеството, което се занимава с търговия на захар и захарни изделия, е открит преди 4 дни в сградата на бившия Винпром на на ул. "Данаил Николаев" № 75.

"Сигма Консултинг" е собственост на Николай Янев (50%) и Станислав Захариев (50%). Секретарката заяви, че двамата бизнесмени се занимават с много "бюрократични проблеми", свързани със сделката и ще дадат официален брифинг следващата седмица.

Фабриката бе продадена за малко повече от 30 млн. лв., като определеното време за сключване на сделката бе между 11:30 и 12:00 часа. Постигнатата цена на акция е 36.569 лв.

Сред основните кандидат-купувачи по време на търговска сесия на борсата са били пловдивските бизнесмени Георги Гергов и Ветко Арабаджиев, които са били готови с оферти над 40 лв. за акция. Те обаче не са успели да въведат поръчките си, тъй като сделката е била обявена за сключена 4 минути преди последния възможен срок, а именно 12:00 часа.