Да се работи за инвестиционния ни имидж, призова министър Димитров
Да се работи за инвестиционния ни имидж, призова министър Димитров / Sofia Photo Agency

„Няма замразени проекти, но има намаляване на притока на чужди инвестиции в страната заради световната финансова криза”, каза във Варна министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Анализите сочат, че чуждите инвестиции у нас август са били 93 млн. евро, което е много по-малко от същия период на миналата година.

„В тази ситуация най-важното е да работим за инвестиционния имидж на страната, имаме възможност да привлечем допълнително инвестиции от най-големите икономики, където вече има затруднен достъп до финансов ресурс, данъците и цената на работната сила са много високи”, посочи министър Димитров.

По думите му евродепутатът Душана Здравкова е направила лош пиар на страната ни като е поканила членове на Комисията по петициите към Европейския парламент да посетят България.

„През тази година не се очаква да бъдат спрени общински проекти заради по-малкия бюджетен излишък”, увери още министърът. По думите му в новия проектобюджет излишъкът е в размер на 3 %, но при задълбочаване на финансовата криза е възможно да бъде намален с 1 %, а към икономиката да бъдат пренасочени 700 млн. лв.