България може да откаже част от парите, предвидени ни от ЕС
България може да откаже част от парите, предвидени ни от ЕС / снимка: DarikNews

Възможно е България да коригира част от сумата на очакваните от Европейския съюз финанси, каза в Брюксел вицепремиерът Меглена Плугчиева. Според нея е възможно страната да се откаже от част от парите, предвидени за България.

България няма много време да докаже, че изпълнява задълженията си, описани от самата нея в приетия през лятото план за действие, казаха пред български журналисти в Брюксел различни представители на Европейската комисия. Тя ще представи в началото на следващата година междинен, а през лятото на 2009 г. голям доклад за напредъка, съобщи говорителят Марк Грей.

Той отново повтори, че Брюксел е обявил ясно на премиера Сергей Станишев и на главния прокурор Борис Велчев какви са очакванията от София: „България има време, но не е много”. Грей отказа да коментира дали европейските представители са удовлетворени от хода на реформите в България и от свършеното досега.

Финансовият министър Пламен Орешарски, който беше в Брюксел дни преди срещата на европейските лидери заради световната финансова криза, не изглеждаше обезпокоен от наближаващия 23 ноември – датата, когато трябва да бъдат готови докладите на България за това как изпълнява плана си за действие.

Орешарски добави, че другите с финансови министри от Съюза са обсъждали днес световната финансова криза и са стигнали до извода, че трябва да се разшири ролята на глобалния надзор на финансовите пазари. Какви конкретни мерки обаче ще бъдат предприети ще се реши в петък.

На фона на собствените си проблеми официална Европа отказва да коментира изборите за американски президент. Очаква се утре, когато станат ясни поне предварителни резултати от оспорвания вот, да има изявление на председателя на Комисията Жозе Мануел Барозу.