/ Пресцентър МВнР
България отдава ключово значение на развитието на отношенията си с Кралство Саудитска Арабия. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред своя саудитски колега Адел Ал-Джубейр, който беше днес на посещение в София.
 
"Между нашите две страни съществува сериозен потенциал за сътрудничество в различни сектори със стратегическа важност. Вие сте наш ценен партньор както по линия на многостранната дипломация, така и в областта на икономиката, инвестициите, сигурността, борбата с тероризма и радикализацията", обясни Захариева.  
 
На съвместна пресконференция след срещата си двамата външни министри очертаха сферите за развитие на сътрудничеството между България и Кралството. 
 

Пресцентър МВнР


"Това е първата визита на саудитски външен министър и е прекрасна възможност да обсъдим как да задълбочим нашите двустранни отношения, но и да работим заедно за справянето с глобалните предизвикателства", каза Адел Ал-Джубейр.
 
"Имаме много теми на разговор, които засегнахме днес. Тепърва предстоят и други важни визити", отбеляза вицепремиерът Захариева. Тя допълни, че българското правителство очаква скоро и посещение на най-високо ниво на престолонаследника принц Мохамед Бин Салман по покана на премиера Борисов.
 
Имаме ясен план за действие, който съвсем скоро ще доведе и до конкретна реализация на програми и проекти, които ще бъдат видими за гражданите и на двете страни, подчерта още Екатерина Захариева. "Сферите, които набелязахме днес за сътрудничество в икономиката са строителство на инфраструктура, АйТи сектора и високите технологии, земеделието, енергетиката, обмяна на опит по отношение на роботиката. Не е случайно, че роботът София е първият робот с гражданство и получи именно саудитско гражданство", каза първият ни дипломат.
 

Пресцентър МВнР


В рамките на срещата си днес Захариева и Адел Ал-Джубейр обсъдиха още благоприятните условия, които България предоставя за чуждестранни инвестиции. Според първия ни дипломат в рамките на саудитската стратегия за развитие "Визия 2030", предложена от саудитския престолонаследник принц Мохамед Бин Салман, могат да се включат като изпълнители различни български компании, които да допринесат за реализацията й.
 
Акцент в разговора на двамата министри бяха и политиката на ЕС по отношение на Южното съседство, както и сигурността и стабилността в региона на Персийския залив. "България държи на традиционно добрите си връзки с всички държави от Съвета за сътрудничество в Залива и би подкрепила всяко едно конструктивно усилие за преодоляване на проявилите се през последните месеци разногласия между някои от неговите членове", изтъкна Захариева по време на срещата.
 
"Обсъдихме сътрудничеството в борбата с тероризма и откриването и изкореняването на причините за екстремизма и радикализацията", каза българският външен министър по време на пресконференцията и подчерта, че България и Саудитска Арабия са част от глобалната коалиция в борбата с ИДИЛ.