Борисов се закани да закрие енергийния холдинг
Борисов се закани да закрие енергийния холдинг / снимкa: Sofia Photo Agency

Българският енергиен холдинг ще бъде закрит, тъй като е абсолютно ненужен - това заяви премиерът Бойко Борисов в предаването „Челюсти" на Дарик по Нова телевизия. По думите му структурата ще бъде закрита до седмица-две. Бившият енергиен министър Петър Димитров обаче контрира, че закриването на холдинга ще бъде фатално за българската енергетика.

Българският енергиен холдинг (БЕХ) беше създаден през септември миналата година, като в него се включват всички големи енергийни дружества като Националната електрическа компания, „Булгаргаз", АЕЦ „Козлодуй" и други.

Според новия премиер Бойко Борисов обаче всички тези дружества трябва да се управляват само от енергийния министър: „Аз съм свикнал да работя с един отговорен човек, не да седнат няколко и да ми изпеят гамата. Ти отговаряш, ти си министър, докладваш ми какво си направил. Ставаш, не ставаш, ако искаш. Кандидати за министри - много. Но не съм съгласен министърът да взима по 2000 лв., а чиновници да взимат от 6000 до 18 000 лева на месец".

Бившият енергиен министър Петър Димитров обаче бе категоричен, че закриването на холдинга няма да позволи на страната ни да участва в големите енергийни проекти: „Ще има фатални последици за българската енергетика и особено за големите енергийни проекти, Тъй като икономиката става все по-скъпа, иска все повече инвестиции и от тази гледна точка малките дружества не биха могли да бъдат инвеститори в тези големи енергийни проекти".

Изпълнителният директор на холдинга Галина Тошева не беше открита за коментар.