Борисов: Нямаме официално съобщение, че проектът „Южен поток е прекратен
Борисов: Нямаме официално съобщение, че проектът „Южен поток е прекратен / снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов коментира по врема на блицконтрола в парламента, че страната ни не е спряла комуникацията, нито нормалните отношения, които има с Руската федерация и това е правилната политика.

Борисов посочи, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова и на финансите Владислав Горанов ще присъстват на енергиен форум в Санкт Петербург през този месец.
Министър-председателят бе попитан дали участието на Петкова и Горанов означава, че има известно затопляне в охладнелите ни отношения с Русия. В отговор Борисов заяви, че спазваме стриктно правилата, които трябва да спазваме като член на Европейския съюз и НАТО и не считаме, че това е охладняване от нашата страна. България е една от 28-те държави, подкрепили санкциите, но винаги сме казвали, че искаме да изградим газов хъб и сме поддържали тази линия.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски наскоро беше на икономически форум в Русия, преди това на друг форум беше и социалният министър Ивайло Калфин, каза Борисов. Сега са поканени други двама министри - Горанов и Петкова, и те също ще отидат на форума, допълни Борисов. "Не сме спрели комуникацията, нито нормалните отношения, които имаме с Руската Федерация и считаме, че това е правилната политика", каза премиерът.

По отношение на "Южен поток" Борисов каза, че все още нямаме официално съобщение, че проектът е прекратен.

Санкциите и контрасанкциите удрят и двете страни, каза по-късно Борисов в отговор на въпрос от АБВ.

„Спазването на Минското споразумение е задължително. Неслучайно Меркел, Оланд ежедневно казват, че спазването ще доведе до падане на санкциите. Изисква се волята и на двете страни", каза Борисов.

"Ние не сме предизвикали с нищо руската страна в нашите действия", каза Борисов и повтори, че участваме на всички форуми, на които сме поканени.

Борисов призова да гледаме родния си интерес, който по думите означава и удължаване на живота на блоковете в АЕЦ Козлодуй. За щастие за момента, със съдействието на руската страна, всичко върви по план, допълни той.

"Дай Боже, санкциите в края на тази година да изиграят своята роля, да паднат и да се възстановят добрите отношения", пожела си Борисов.