Boeing може да има втори шанс за военната мeгасделка с Air Force
Boeing може да има втори шанс за военната мeгасделка с Air Force / netinfo

Boeing би трябвало да получи втори шанс за договора на стойност 35 млрд. долара с американските военно-въздушни сили, обяви компетентният правителствен орган, цитиран от Би Би Си. Протестът на Boeing срещу това, че са избрани конкурентите Northrop Grumman („Нордроп Груман”) и EADS, е приет.

От службата към правителството допълват още, че военно-въздушните сили на САЩ са допуснали грешки, които биха могли да променят резултата от надпреварата. Заключението на компетентния орган поставя военно-въздушните сили на САЩ под натиск да повторят процедурата.

Отсъждането е победа за американския самолетостроител, който би могъл да спечели целия или част от контракта за 179 нови самолета-цистерни. То бе прието радушно от много американски законодатели, който бяха ядосани от възможността да бъдат загубени работни места в Америка за сметка на Европа и то при настоящото състояние на американската икономика.

От военно-въздушните сили на САЩ обявиха, че ще разгледат решението и ще дадат своя отговор. „Еър Форс ще избере най-добрите танкери за нашата отбрана, като едновременно с това е добър стопанин на парите на данъкоплатците”, заявяват от американските ВВС.

Новината беше посрещната с разочарование в EADS – компанията майка на Airbus, но изпълнителният директор на консорциума Луис Галоа остана спокоен. „Важно е да признаем, че това е оценка за избирателния процес, а не за качеството на танкерите”, обясни Галоа.

От Northrop Grumman пък заявяват, че продължават да смятат, че предлагат най-добрите танкери. Танкерът на Northrop КС-30 ще се основава на Airbus А330, а предложението на Boeing KC-767 е нова версия на Boeing 767.