Бизнесът пита: Докога токът за износ ще е по-евтин?
Бизнесът пита: Докога токът за износ ще е по-евтин? / снимка: БГНЕС

Бизнесът попита министри от кабинета „Борисов" докога експортът на електроенергия ще бъде с 20 на сто по-ниска цена от вътрешната и на практика "нашите конкуренти получават електроенергия от енергийно бедна България на по-ниска цена".

Авторите на въпроса уточниха, че това е заради въведената през 2013 г. като временна мярка такса "задължение към обществото". От бизнеса попитаха още как при това положение да се конкурират със съседните страни, да създават работни места и да развиват българско производство.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни парадокса от въведената такса с мотива за стимулиране на износа на енергия, като уточни, че то е взето от предишното правителство. Тя се съгласи с претенцията на бизнеса и обеща, че работна група в най-скоро време ще изработи механизъм за елиминиране на този недостатък. "Приключвайте този въпрос най-скоро", подкани министрите и премиерът Борисов.

Борбата с контрабандата ще е безмилостна, гарантира Борисов пред бизнеса

Министърът на транспорта Ивайло Московски пък уточни в отговор на въпрос, че се обмисля вариантът за абсолютна пълна либерализация на режима за издаване на разрешителни за автобусните превози с Турция и след юни ще преговаря за това с турския си колега.

Другият вариант за решаване на проблема е да преговаряме за завишаване на квотата, но темата е деликатна, посочи Московски. Той каза още, че към момента се водят преговори разрешителните за второто полугодие на годината за превоз в Турция да бъдат изтеглени сега.

Източник: БТА