Борбата с контрабандата ще е безмилостна, гарантира Борисов пред бизнеса
Борбата с контрабандата ще е безмилостна, гарантира Борисов пред бизнеса / снимки: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов гарантира пред участниците във форума „Да! на българската икономика", че борбата с контрабандата ще продължи и ще бъде безмилостна. По време на събитието министър-председателят отговори на въпроси от страна на бизнеса.

Премиерът посочи, че българската позиция е за общ енергиен Европейски съюз, за алтернативни източници и най-вече за разработване на наши източници и за
това да не бъдем енергийно независими
.

Първият сондаж за газ в "Хан Аспарух" - през февруари догодина

„Убеден съм, че през следващите години този проблем постепенно ще бъде решаван. Тези санкции, това жестоко обезкървяване, от което всички губим и Европа, и Русия се надявам да престанат", отговори премиерът на въпрос на бизнесмени докога ще плащат най-скъпата цена на горивото и газта.

Борисов за Минските споразумения и отношенията с Русия

В допълнение енергийният министър Теменужка Петкова посочи, че за преодоляване на проблема България трябва да разполага с междусистемни газови връзки и диверсификация.

Искаме енергийни проекти за 1.4 млрд. евро да се включат в плана „Юнкер"

Интерконекторът с Гърция скоро ще бъде изграден и това ще регулира неминуемо цената, каза тя.

Газовата връзка с Гърция може да се изгради с европари

Износът на електроенергия е износ на суровина, а не износ на продукт с висока добавена стойност, посочи председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. По думите му трябва да запазим тази суровина, а не да внасяме скъп ток. "Изнасяме евтиния ток, за да може някой с два компютъра да печели от това", коментира той.

Борбата с контрабандата ще е безмилостна гарантира Борисов пред бизнеса
netinfo
Има ли политика държавата ни да създаде стимули за износ на български продукти за европейските пазари и каква е ролята на аташетата, попита пък млекопреработвателят Димитър Маджаров.

Според Борисов аташетата ни в чужбина са далеч от това, за което сме ги пратили там. 2.7 млрд. лева сме изсипали в българското земеделие и на наш риск сме отворили Програмата за развитие на селските райони, информира премиерът. С прекрасните ни пасища и природни ресурси можем да произвеждаме най-доброто и качествено мляко и месо и да няма безработица.

Българските телета и агнета, които са неповторими по своя вкус, са огромна възможност, за българската икономика, но липсват достатъчен интерес и инициативност за това, посочи каза той.

Борисов: Няма спор, телетата и агнетата ни са най-добри

Друг въпрос от участниците във форума бе насочен към финансовия министър Владислав Горанов и засягаше възможността за въвеждане на диференцираната ДДС ставка за храните. Директният отговор на финансист номер едно бе "не". Мотивите му са, че у нас тази ставка е далеч не толкова голяма. Обратното начисляване е единствено форма да се краде повече, коментира още той. Горанов каза, че е за оставането на 20 процентната ставка за облагане на ДДС и е привърженик на плоския данък, на който по думите му са се крепили всички империи.

Източник: БТА