Без нормативни промени за цената, софийското парно ще губи 30 млн. лв. месечно
Без нормативни промени за цената, софийското парно ще губи 30 млн. лв. месечно / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Ако Общото събрание на акционерите на „Топлофикация” одобри предложението на Столичната община за увеличаване на нейния капиталов дял с 55 милиона лева, общината ще стане мажоритарен собственик на дружеството и ще управлява дългосрочни задължения на стойност 120 милиона евро, съобщи главният секретар на Столичната община Росен Желязков. По думите му внесените свежи пари биха покрили краткосрочните задължения на Топлофикация.

До края на отоплителния сезон държавата трябва да направи промени в нормативната база за цената на енергията, в противен случай дружеството ще губи по 30 милиона лева на месец, твърдят от общината.

Според кмета на София Бойко Борисов държавата отказва да поеме част от дълговете на Топлофикация, въпреки че има тази възможност, а Столичната община купува губещо дружество.

„Вадим 55 млн. лв., за да запушим първоначалната яма с ясното съзнание, че това не е изгодно. Но държавата ни отказва да бъде партньор с нас.Тя казва: или ние взимаме и си решаваме всичко, или вие вземете, но ние тогава ви гарантираме, че вие ще правите по 30 млн. лв. на месец дългове с това дружество, защото ние държим цената на газа и ние определяме колко да струва топлинната енергия. До март ще отидем до минус 120 млн. лева е подаръкът, който ни прави Станишев”, каза столичният кмет.

Според Борисов общината води преговори с френската компания Газ дьо Франс за директна продажба на газ на „Топлофикация”, като се използва чужда газопреносна мрежа. В бъдеще и при подходящ инвеститор ще бъде разработен и потенциалът на Топлофикация да произвежда едновременно топло и електроенергия, което според становище на ДКЕВР може да намали цената на парното до пет пъти.