/ Дарик радио
80 милиона европейци никога не са използвали Интернет
96529
80 милиона европейци никога не са използвали Интернет
  • 80 милиона европейци никога не са използвали Интернет
Жените, работещи в сферата на новите технологии, са едва под 20% , съобщи еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел, позовавайки се на ново изследване на Европейската комисия. 80 милиона европейци никога не са използвали Интернет, а 44% нямат основни цифрови умения, коментира още тя.
 
Ново изследване на ЕК отчита негативна и тревожна тенденция относно присъствието на жените в сферата на новите технологии, заяви еврокомисарят пред участниците във форума "Европа започва във вашето село, град, регион".
 
"Само 17%от работещите в сферата на комуникационните и информационни технологии са жени. Само 19% от предприемачите в новите технологии в Европа са жени. Междувременно стартъпите, водени от жени, показват 63% по-положителни резултати. Необходимо е да насърчим да има повече момичета в образователната система, които да следват математика инженерни науки", обясни тя.
 
Мария Габриел подчерта и необходимостта да бъдат повишени цифровите умения на учителите. Тя коментира и други тревожни цифри.
 
"80 милиона европееца никога не са използвали интернет, а ние говорим за онлайн банкиране, за блокчейн. Представяте ли си колко далече са тези хора от това, което ние искаме да направим за тях. 44% от европейските граждани нямат основни цифрови умения, 37% от работна сила на Европа има само основни цифрови умения. А работните места след 2020 г. ще изискват основни цифрови умения", поясни Габриел.
 
Eврокомисарят посочи, че от юни т.г. ще бъде дадена възможност за трансграничен платен стаж в Европа на 6000 студенти. На 20 март ще бъде обявен старта на проекта "WiFi4EU" с бюджет от 120 млн. евро, чиято цел е да се осигури безжичен интернет за общините в Европа. Очаква се в проекта да бъдат обхванати между 6000 и 8000 общини.