33,8% от територията на България ще попадне в НАТУРА 2000
33,8% от територията на България ще попадне в НАТУРА 2000 / netinfo

33,8 процента от територията на България ще попадне в обхвата на европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Това съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Йордан Дардов след днешното заседание на Националния съвет по биологично разнообразие.

Експертите одобриха последните 44 зони от мрежата, които предстои да бъдат гласувани и от Министерския съвет. Извън НАТУРА остава буферната зона на Национален парк Рила, а три от предложените за защита територии – Калиакра, Емине и река Палакария бяха редуцирани.

По предложение на експертите от Българската академия на науките към екомрежата бяха добавени 4 нови зони – Таушан Тепе, Круше, Извор и Любаш. Според заместник-министър Дардов изваждането на буферната зона около парк Рила от обхвата на НАТУРА няма да навреди на защитата на природата в района. Намалението на трите останали зони е с няколко хиляди хектара. В тези територии има сериозни инвестиционни интереси, коментираха след заседанието на съвета по биологично разнообразие представители на неправителствените организации. Според тях последната дума за Калиакра ще има Европейската комисия, тъй като Виа понтика е най-важният маршрут за прелетните птици в Европа.

С приемането на последните 44 зони в българската част на европейската екологична мрежа вече влизат 342 защитени територии, което е един от най-високите проценти в Европа.