2,4 млрд. долара са изхарчени за изборите в САЩ
2,4 млрд. долара са изхарчени за изборите в САЩ / netinfo

За кампанията за произвеждащите се президентски избори в Съединените щати от януари миналата година е била изразходвана астрономическата сума от около 2,4 милиарда долара. Това са изчислили експерти въз основа на данни, предоставени им от Федералната комисия за изборите, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

От Центъра за отзивчива политика са пресметнали още, че за кампанията за произвеждащите се избори за Конгрес е била похарчена още по-голяма сума - 2,9 милиарда долара. Това означава, че за президентските и парламентарните избори са били изразходвани общо 5,3 милиарда долара (б. пр.: в сметката не влизат парите за изборите за губернатори, щатски законодателни събрания и референдуми по социални въпроси).

Експертите обаче отбелязват, не без чувство за хумор, че тази година американците са дали само за чипс с един милиард долара повече.

Любопитно е и кой от двамата основни претенденти за Белия дом - демократът Барак Обама и републиканецът Джон Маккейн, подкрепят различните отрасли на американската индустрия. 74 и 65 процента от дарените съответно от петролната промишленост и автомобилостроенето средства са отишли за Маккейн. За сметка на това 77 на сто от средствата, дарени от юридическите фирми, музикалната индустрия и киноиндустрията са отишли за кампанията на Обама.

Кандидатът на демократите освен това е получил 68 процента от даренията, направени от компаниите за компютърно оборудване и интернет.