1,7 млрд. лв. трябват за модернизация на ВиК системата в шест области
1,7 млрд. лв. трябват за модернизация на ВиК системата в шест области / netinfo

Брутна инвестиция от 1,7 млрд. лева е необходимо да се направи в модернизацията на ВиК системата в шест области – Пловдив, Стара Загора, Бургас, Плевен, Ловеч и Добрич, където това е най-належащо. Това е показва изследване, представено от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски на национална конференция „Публично-частното партньорство в действие", чийто медиен партньор е Дарик радио.

Шестте области покриват около една трета от населението на България. Според изследването до 2014 година трябва да бъдат инвестирани по 250 млн. евро годишно. Това обаче ще доведе до чувствително покачване на цената на водата. Подобна инвестиция в Бургас би оскъпила водата в черноморската община два пъти в сравнение със сегашната.

Според Михалевски трябва да бъдат потърсени държавни буфери, за да остане цената на водата в социално поносими граници.

Същото изследване е показало, че над 40 на сто от домакинствата са съгласни на по-висока цена на водата при по-добра услуга.

Михалевски обърна внимание на нуждата от приемане на закона за водоснабдяване и канализация, според който общините ще могат да участват в решаването на проблемите. Публично-частното партньорство е също един от добрите модели. За него най-атрактивни са общините Пловдив, Стара Загора и Бургас.